معرفی الگوریتم موبایل فرندلی گوگل
حتما برای شما هم تاکنون شرایطی پیش آمده که نیاز داشتید چیزی را آنلاین جستجو کنید؛ درحالیکه تنها وسیله در دست گوشی موبایل بوده و بعد از جستجو در گوگل و صبر زیاد برای باز شدن صفحه وبسایتی که در نتایج وجود داشته؛ با شرایطی رو به رو شدید که متن ها آنقدر کوچک هستند که خواندن آن نیاز به ذره بین دارد و حتی نمیتوانید بدون بزرگ کردن صفحه روی دکمه ای کلیک کنید!
همه ما قبلا با چنین سایت هایی که موبایل فرندلی و مناسب نبوده اند، برخورد داشته ایم، حالا به نظر شما وقتی یک مشتری وارد وبسایت کسب و کارتان میشود و با همین شرایط مواجه است، چه حالی دارد؟ بدون شک خوشحال نیست.
الگوریتم موبایل فرندلی گوگل در ۲۵ آوریل سال ۲۰۱۵ معرفی شد و در ابتدا نام های مختلفی مثل mobilepocalyse ، mopocalypse و mobocalypse را به آن نسبت میدادند، اما درنهایت طبق آنچه بری شوارتز در سایت سرچ انجین لند بیان کرد؛ نام این الگوریتم موبایل گدون معرفی شد.
موبایل گدون (Mobilegeddon) چیست؟
گوگل طی یک پیغام و عکس در بلاگ رسمی وبمستر توضیح داد که آپدیت جدید گوگل و الگوریتم موبایل گدون چه مواردی را شامل میشود در چه صورت یک وبسایت موبایل فرندی هست یا نیست.
این بروزرسانی و الگوریتم گوگل هیچ حالت حد واسطی را شامل نمی شود. یعنی صفحات وبسایت شما یا موبایل فرندلی هستند یا خیر و هیچ گزینه دیگری در این بین وجود دارد.
آخرین نسخه رسمی و بروزرسانی شده این الگوریتم همان طور که گفته شده در آوریل ۲۰۱۵ به وبسمتران معرفی گردید، اما قبل از آن نیز اطلاعیه هایی در رابطه با الگوریتم موبایل از سمت گوگل به وبمستران اعلام میشد.
موبایل گدون از آنچه فکر میکنید به شما نزدیک تر است!
دو ماه قبل از اعلام رسمی فعالیت الگوریتم موبایل گدون و در فوریه ۲۰۱۵، گوگل در پیامی به وبمستران اعلام کرد که قصد دارند فاکتور موبایل فرندی بودن وبسایت ها را به عنوان یک عامل در رتبه دهی حساب کنند و باید خود را برای این تغییر آماده کرد. دقیقا دو ماه بعد، در آوریل این الگوریتم رسما شروع به کار کرد.
گوگل در قالب یک پست در بلاگ خود دلایلی که پشت این تغییر برای راه اندازی الگوریتم mobile friendly بود را این گونه بیان کرد:
هنگام جستجو با گوشی موبایل، کاربر باید نتایجی مرتبط و در زمان مناسب دریافت کند و مهم نیست که این اطلاعات در حال حاضر در صفحه و نسخه موبایل فرندلی سایت هستند یا اپلیکیشن. در پست بلاگ گوگل که در تاریخ ۲۱ آوریل منتشر شد، سه تاثیر مهم الگوریتم موبایل گدون نیز معرفی گردید:
- این الگوریتم صرفا روی رتبه وبسایت ها در نسخه موبایل اثر دارد.
- نتایج جستجوی گوگل در تمام زبان های زنده دنیا را تحت تاثیر قرار میدهد.
- تاثیر الگوریتم موبایل فرندلی در رتبه دهی وبسایت ها به صورت صفحه به صفحه اعمال می شود.
این تغییر بسیاری جدی و بزرگ گوگل مشخص می کرد صفحات وبسایت شما موبایل فرندلی هستند یا خیر. و در مدت یک هفته روی تمام وبسایت ها اثرات خود را اعمال کرد. جالب است بدانید برای موبایل گدون فرقی ندارد شما پل میسازید یا صابون! وبسایت شما در هر صنعتی که باشد تحت تاثیر الگوریتم موبایل فرندلی قرار خواهد گرفت.
اولویت موبایل برای گوگل
جالب است بدانید ساخت و طراحی موبایل گدون یک بروزرسانی معمولی در هسته الگوریتم ها نبود؛ بلکه گوگل در نظر داشت یک تغییر بزرگ فرهنگی درکار کرد خود باتوجه به افزایش درصد استفاده کاربران از گوشی های موبایل داشته باشد و از این رو بعد ها الگوریتم اولویت با نسخه موبایل یا mobile-first-index را معرفی کرد.
یک باور غلط درباره عملکرد موتور جستجو گوگل برای برخی افراد وجود دارد و آنها فکر میکنند گوگل با این تغیرات وسواسی خود در حال سخت کردن کار جست و جو کننده هاست، اما خب این برداشت به هیچ وجه درست نیست، گوگل در تلاش است تا حد امکان تجربه کاربری را بهبود ببخشد و همچنین رفتار کاربر را با روندهای موجود در بازار هماهنگ کند.
بنابراین این نکته را به خاطر داشته باشید که این بهروزرسانی واقعاً در مورد جستجوی ارگانیک نبود؛ بلکه تمرکز آن روی پاسخدهی به رفتار مصرف کننده باتوجه به روند رو به رشدِ استفاده از گوشی های موبایل بود، گوگل در آن زمان تصمیمی جدید بر اساس سازگاری با رفتار کاربر گرفت و حالا که چندین سال از آن روزها گذشته، میبینم که این تصمیم چقدر درست بوده است.
سوال بعدی که پیش می آید این است که چرا گوگل تا این حد به تجربه کاربری خوب اهمیت می دهد؟ بخش عمده این توجه به این علت می باشد که درآمد گوگل تا حد زیادی وابسته به تبلیغات است و هر چه بیشتر این تبلیغات توسط کاربران کلیک بگیرند، بودجه گوگل و ربات ها هم تامین می شود. از این رو تمام تصمیمات و پیش بینی های گوگل درباره پیش بینی روند جستجو درست از کار درآمده است.
آیا تاثیر الگوریتم موبایل گدون فاجعه بار بود؟
پیش بینی می شد تاثیر الگوریتم موبایل فرندلی بسیار بیشتر از الگوریتم های پاندا و پنگوئن باشد. اما در واقعیت این طور نبود. بعد از آپدیت گوگل، وبمستران همه کسب و کارها شروع به تجریه و تحلیل سایت و پیگیری علت افت شدند. اگر در روزهای بعد از آپدیت سوالی درباره وضعیت سایت ازشان پرسیده می شد، بدون شک پاسخ میدادند که ای…بدک نیست!
بیشتر کارشناسان سئو اعلام کردند که تاثیر آپدیت و الگوریتم موبایل فرندلی، دقیقا همانطور که گفته می شد بود و فقط وبسایت هایی در نتایج جستجوی موبایلی دچار افت رتبه شدند که صفحات آنها در نسخه موبایل بهینه نشده و به عبارت دیگر موبایل فرندلی نبودند.
کالین گیدی از آژانس دیجیتال مارکتینگ ۳QT تجزیه و تحلیل جالبی در رابطه با سرعت سایت و زمان لود شدن طولانی با اثری که بر روی رتبه دهی موبایل فرندلی دارد را ارائه کرد:
بازدید از سایت ها با مرورگر موبایل و پردازنده های کندتر نشان میدهد که سرعت صفحه و زمان بارگذاری آن یک عامل رتبه بندی مهم با توجه به بروزسانی گوگل و الگوریتم موبایل فرندلی میباشد؛ سایت های رسپانسیو در نسخه ها موبایل معمولا کد سنگین تری دارند که همین مورد باعث میشود سرعت لود آنها کمتر شود، این سایت ها درمقایسه با سایت هایی که موبایل فرندلی نیستند یک قدم جلودتر هستند اما همچنان به موضوع سرعت و TTFB (زمان بارگذاری اولین بایت) بیشتر دقت کنند.
بنابراین الگوریتم موبایل فرندلی و تاثیر آن در ابتدا برای بسیاری از سئوکاران تبدیل به یک مسئله گیج کننده شده بود. زیرا تاثیرات قابل اندازی گیری زیادی مشاهده نم یشد. با این وجود، پیش بینی شده بود که تاثیر این بروزرسانی از الگوریتم های پنگون و پاندا هم بیشتر باشد. البته برخی وبسایت ها که در نسخه موبایلی رسپانسیو نبودند، با افت شدید مواجه شدند. اما در مجموع تاثیرات چشم گیری در نتایج جستجو حاصل نشد و فقط یک تفکر تجدید در رابطه با تجربه کاربر با موبایل ساخته شد که هدف اصلی گوگل نیز محقق شدن همین موضوع بود.
الگوریتم موبایل گدون به علت افزایش استفاده کاربران از گوشی های موبایل شکل گرفت. در عین حال گوگل یک هدف دیگر را نیز با این الگوریتم مورد آزمایش قرار داد و میخواست بداند که تاثیر الگوریتم های گوگل روی وبسایت ها در شرایطی از قبل به وبمستران تذکرهای لازم داده شده، چطور پیش میرود و چه تاثیرات و یا شکایاتی را به دنبال دارد. در واقع، گوگل زمان کافی برای ایجاد تغییرات را به وبمستران برای رسپانسیو کردن وبسایت ها در نسخه موبایل داد و در نتیجه بعد از آپدیت تجربه کاربری بهتر و مشکلات کمتری در جامعه وبمستران بوجود آمد.
هیچ کس واقعاً نمی تواند شکایت زیادی در رابطه با Mobilegeddon داشته باشد؛ زیرا هیچ فاجعه غیر منتظره ای رخ نداد و فقط باعث عملکرد سریع تر وبسایت ها در نسخه موبایل شد که اکثرا سایت ها هم از این لحاظ وضعیت خوبی داشتند.
برای الگوریتم mobile friendly باید چه کرد؟
اگر وبسایت شما در حال حاضر موبایل فرندلی نیست، ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ راه دی ام، توصیه میکنیم حتما آمار وبسایت خود را مورد بازبینی قرار دهید، تا ناگهان با افت رتبه شدیدی مواجه نشوید و در اسرع وقت نسخه بهینه وبسایت برای موبایل را فراهم کنید. در ادامه چند نکته را که به موبایل فرندلی بودن وبسایت کمک می کند را برایتان لیست کرده ایم:
- طراحی مجدد وبسایت: اگر به زودی برنامه باز طراحی وبسایت را در کار خود دارید، میتوانید با طراحی مجدد و رسپانسیو از مشکلات احتمالی در رابطه با الگوریتم موبایل گدون جلوگیری کنید.
- تغییر وبسایت فعلی و رسپانسیو سازی آن: اگر قصد ندارید به زودی طراحی جدیدی را برای سایت خود انجام دهید پس حتما از سک برنامه نویس کمک گرفته و نسخه فعلی وبسایت را تغییر دهید تا برای موبایل بهینه سازی و رسپانسیو شود.
- ساخت نسخه موبایلی سایت: با اینکه داشتن یک نسخه موبایل جداگانه برای وبسایت دیگر توصیه نمیشود، با این حال هنوز هم گزینه ای مناسب برای موبایل فرندلی کردن وبسایت است.
نحوه تشخیص موبایل فرندلی بودن وبسایت
گوگل فرآیند بررسی سرعت و ترافیک وبسایت در نسخه موبایل را با ابزار سرچ کنسول بسیار آسان کرده و شما به راحتی میتوانید هر url وبسایت خود را با سرچ کنسول مورد بررسی قراردهید تا بفهمید وبسایت شما مطابق با الگوریتم های جدید و فعلی گوگل هست یا خیر.
همچنین از ابزار Google-Mobile Friendly Test به صورت جداگانه میتوان استفاده کرد و خطاها و حتی هشدارهایی که مانع از لود کامل و بدون نقص سایت در نسخه موبایل می شود آگاه شوید. توصیه میشود حتما یک یا چند صفحه از سایت را تست کنید تا ببینید ربات های گوگل هنگام کرال کردن دقیقا سایت شما را چگونه میبینند.
نتیجه گیری
اصطلاح mobile-ferindly ممکن است در آینده تغییر کند و گوگل از عنوانی که تلفظ آن مناسب تر باشد برای تست وبسایت ها در برخورد با الگوریتم موبایل گدون استفاده کند، لازم است بدانید گوگل برای این الگوریتم خود ربات ویژه ای را در نظرگرفته که عملکرد آن بسیار شبیه ربات های بررسی کننده اپلیکیشن های اندروید و ios میباشد، این ربات د روبسایت ها توجه ویژه ای به ساختار css و js دارند.
الگوریتم Mobile-Friendly گوگل صرفا روی خطاهای مربوط به نسخه موبایل وبسایت متمرکز نشده و هدف اصلی آن سئو موبایل است، از آن جایی که گوگل اطلاعات وبسایت ها را از ادرس فید دریافت میکرد، در این شرایط سرعت صفحه در ارزیابی محتوا اثری نداشت، اما با راه اندازی الگوریتم موبایل گدون سرعت و زمان بارگذاری هر صفحه و شاخص های UX هم در رتبه بندی مورد توجه قرار گرفت.
منبع: searchenginejournal | informaticsinc | moz