چرا سئو اینقدر اهمیت دارد؟
در سال ۲۰۰۹ بیل گیتس در یک مراسم خصوصی اعلام کرد که آینده دنیای جستجو افعال (انجام دادن کاری) هستند!!!
بیل گیتس اصلا درباره کلماتی که مردم در جعبه جستجو یا همان باکس سرچ تایپ میکنند حرفی به میان نیاورد ولی درباره این که مردم به چه قصدی جستجو میکنند سخن به میان آورد.
برای اینکه بهتر متوجه شویم چرا دنیای جستجو در اینترنت اینقدر مهم شده و دلیل آن را بیابیم باید یک قدم به عقبتر بازگردیم و نگاهی به این بیاندازیم که اصلا چرا مردم در اینترنت جستجو میکنند و هدف آنها از این جستجو چیست؟
چرا مردم جستجو میکنند؟
در سالهای گذشته مردم برای پیدا کردن لیستی از اطلاعات (یعنی برای بدست آوردن اطلاعات دست به دامن اینترنت و مورتوهای جستجو میشدند) جستجو میکردند ولی امروزه ذائقه و طبع مردم یعنی اگر عمیق تر به موضوع بنگریم آگاهی مردم نسبت به دنیای وب کاملا متفاوت شده است. دلیل و هدف جستجو کاملا با سالهای گذشته فرق کرده است، مردم برای حل یک مشکل یا مسئله، انجام کارها، خرید و اهداف بسیار زیادی به اینترنت و موتورهای جستجو رجوع میکنند که اگر بخواهیم به صورت مثال چند نمونه قصد کاربر برای جستجو مطرح کنیم، میتوان به خرید بلیط هواپیما، خرید ملزومات روزمره زندگی و یا دانلود یک موزیک اشاره کنیم .تکامل این نوع جستجو کردن برای انجام و رسیدن به هدفی انجام میشود، میتوانیم برگردیم به سخنانی که بیل گیتس در سال ۲۰۰۹ بهش اشاره کرده بود او اعتقاد داشت آینده جستجو مربوط به فعلها یا همان انجام یک کار یا فرآیند است.
وقتی یک کاربر جستجو را شروع میکند یک ماجراجویی و سفر شروع میشود که بازاریابان یا همان مارکترها ( البته در حوزه وب بیشتر به دیجیتال مارکترها اشاره میکنیم ) علاقه دارند تا اسم شروع این فرآیند را Custmer Journey بنامند که به زبان فارسی میتوان آن را سفر و ماجراجویی کاربر نامید. این روش بسیار جذابی برای دیجیتال مارکترها است که سفر یک کاربر از لحظه ورود به این دنیا تا لحظه رسیدن به هدف را بررسی و هدایت میکند و کل این سفر کاربر، از یک جستجو آغاز میشود.
اگر از یک دیجیتال مارکتر درباره Custmer Journey بپرسید حتما با این روند و پروسه آشناست زیرا که در دهه گذشته نقش بسیار پر رنگی در دنیای دیجیتال بازی کرده علی الخصوص در دنیای دیجیتال مارکتینگ. ولی امروزه این مدل قدیمی منسوخ شده ولی در بسیاری از آموزشهای فعلی این حوزه هنوز به چشم میخورد که از قیف فروش صحبت میشود زیرا که این مدل، مفهوم دنیای مارکتینگ در فضای آنلاین را بسیار ساده انتقال میدهد.
به طور مثال شما زمانی که درباره قیف فروش صحبت میکنید و از مرحله اگاهی برند تا مرحله خرید کاربر و تبدیل به مشتری وفادار صحبت میکنید کاملا مفهوم مسیری که یک بازاریاب یا مارکتر باید برای استراتزی کسب و کار طراحی کند تا بتواند در نهایت نرخ تبدیل بالایی داشته باشد را متوجه میشوید.
سیر تحول دنیای جستجو و Custmer Journey
امروزه دیگر خبری از قیف فروش نیست و دیگر از این مدل در دنیای مارتینگ آنلاین استفاده نمیکنند ولی مدل جدید Custmer Journey بیشتر شبیه یک نی پر پیچ وخم است که نشان میدهد که امروزه چنلها و منابع (منابع) بسیار زیادی برای جذب مخاطب وجود دارد که همین موضوع نشاندهنده سیر تکاملی Custmer Journey است.
یکی از دلایلی که Custmer Journey تکامل یافته این است که دنیای جستجوی کاربران و حتی موتورهای جستجو نیز تکامل یافته است البته نسبت به گذشته همانطور که اشاره کردیم بسیار متفاوتتر شده است. دیگر مردم همانند گذشته جستجو نمیکنند و برای هر جستجویی هدف مشخصی دارند و دیگر هوشمندانهتر جستجو میکنند، اگر خواستهای دارند به صورت کامل همراه با جزییات خواسته خود را در موتورهای جستجو بیان میکنند.
از طرف دیگر اگر دقت کنید کاربران نیز از روشهای مختلف برای اتصال اینترنت استفاده میکنند مثلا ممکن است یک کاربر از تبلت،موبایل،لپتاپ و یا کامپیوتر شخصی برای خرید یک محصول اینترنتی اقدام کند.
البته امروز ابزارهای زیاد دیگری مانند ساعتهای هوشمند، عینکهای هوشمند، اسپیکرهای هوشمند و ابزارهای هوشمند دیگری که از هوش مصنوعی بهره میبرند برای اتصال به اینتررنت وجود دارد و یک مارکتر یا دیجیتال مارکتر باید آگاه باشد که هر کدام از این ابزارها چگونه به یکدیگر و اینترنت متصل میشوند و از طرف دیگر اینکه این ابزارها چه نقشی در جستجوی یک کاربر دارند.
روشهای بسیار زیادی وجود دارد تا شما بتوانید در این بستری که درباره آن به صورت کامل حرف زدیم، حرفی برای گفتن داشته باشید یه به زبان سادهتر دیده شوید که یکی از بهترین این روشها سئو یا بهینه سازی موتورهای جستجو است.
سئو دنیای بسیار بزرگی دارد ولی دوره ترفندها، دور زدن الگوریتمهای گوگل و کلکهای بسیار زیاد دیگر، گذشته است و وبمستران برای اینکه بتوانند یک سایت را در موتورهای جستجو بهینه کنند باید بر روی فاکتورهای اصولی و دقیق مانند :
- درک پرسونای مخاطب
- چشم انداز داده محور
- استراتژی محتوا
- حل مشکلات فنی
تمرکز کند و در این صورت میتواند به نتایج مناسب و مورد نظر منتج شود.
۳ ستون اصلی هر کمپین مارکتینگ :
شما میتوانید توسط دنیای وب و جستجو سه نقطه حساس را لمس کنید و با دسترسی به این سه نقطه، موفقیت برای کسب و کار خود به ارمغان بیاورید :
۱- جذب (Attract)
۲- درگیر کردن (Engage)
۳- تبدیل (Convert)
و به این مدل AEC نیز میگویند و شما با توجه به این سه پایه میتوانید در دنیای سئو و دیجیتال مارکتینگ یا به زبان سادهتر در دنیای موتورهای جستجو موفق شوید و به نتیجهای که مد نظر دارید دست پیدا کنید.
ولی متاسفانه بیشتر کسب و کارها و مارکترها بر روی فاز اول یعنی جذب تمرکز دارند و این تمرکز اشتباه کاملا بزرگی است و باید فازهای دیگر را نیز در زمان مناسب به بهترین شکل ممکن شکل به مرحله عمل رساند. و امروزه فقط این کافی نیست که یک محصول فوق العاده داشته باشید و باید بتوانید از چنلهای مختلف در ابتدا مشتریان یا کاربران را جذب کنید و در مرحله (فاز) دوم عمل جذب صورت گیرد و در انتها و با ضربه آخر این جذب را تبدیل (تبدیل مشتری راغب به خریدار) کنیم.
اصلا چرا سئو مهم است؟
تمام نکاتی که درباره نوع جستجو، تکامل موتورهای جستجو و موارد مختلف بررسی کردیم همگی بسیار مهم هستند واقدام برای رعایت این فاکتورها با یک جستجو ساده شروع میشود و باید تمرکز ویژهای روی این سه اصل داشته باشید.
اما با وجود نکات بالا چرا واقعا سئو مهم است؟ آیا این افزونههایی که در دنیای وب وجود دارند نمیتوانند این فاکتور (سئو) را به درستی انجام دهند؟!! آیا واقعا نیاز است تا یک متخصص این کار را بر عهده بگیرد؟
و سؤالات بسیار زیاد دیگری که ممکن است در ذهن هر وبمستر یا فردی که کسب و کار ایترنتی دارد شکل بگیرد. اما سئو فقط یک واژه یا یک کلمه نیست بلکه یک دنیای بسیار بزرگ است که روز به روز هم با سرعت بسیار زیادی در حال رشد است و برای ورود به این دنیا نمیتوانید با اتکا به ابزارهای موجود موفق شوید زیرا شرکتها و کسب وکارها در اندازهها و سایزهای مختلف سالانه هزینههای میلیون دلاری برای این موضوع انجام میدهند. پس نمیتوانیم به این سادگی این موضوع را حل کنیم و نیاز به تمرکز و دقت بیشتری دارد.
شاید باورتان نشود ولی برای حل این موضوع باید وارد یک باغ وحش شوید و با تمام حیوانات این باغ وحش ارتباط برقرار کنید!!!
برای اینکه در موتور جستجوگر گوگل که با اختلاف بهترین موتور جستجو در بین کاربران و دنیای اینترنت است باید با الگوریتمهای مختلف این موتور جستجوگر مثل پاندا، پنگوئن، مرغ مگسخوار، کبوتر، گورخر و الگوریتمهای دیگر (البته نامگذاری الگوریتمهای جانبی گوگل بیشتر توسط متخصصین این حوزه انجام شده است و گوگل ساز و کاری برای نامگذاری ندارد و الگوریتمها و بروزرسانی آنها را با تاریخ وقوع و بارگذاری نامگذاری میکند.) روبرو شوید و بدانید هر کدام دقیقا چه فاکتورهایی را در سایت بررسی میکنند و چگونه باید با آنها برخورد کنید تا در گوگل بتوانیم در میان لینکهای اول قرار بگیریم.
تعریف پروسه سئو :
اگر بخواهیم پروسه سئو را تعریف کنیم میتوانیم خاطر نشان کنیم، سئو یک اقدام بهینه سازی سایت برای گوگل و دیگر موتورهای جستجو برای درک بهتر آنها از محتوای سایت شما است که همراه شده با مسیری پیچیده که باید تمام این مسیر را با توجه به اصول و تجربیات دیگران با دقت و رعایت تمام جزییات طی کنید.
گوگل و بیش از ۳۰۰۰ آپدیت در طول سال :
البته همانطور که در بالاتر اشاره کردیم دنیای سئو هر روز رشد بسیار زیادی دارد و اگر در نظر بگیریم که فقط موتور جستجوی گوگل برای اینکه بهترین و مناسبترین نتایج را در کمترین زمان ممکن در اختیار کاربران قرار دهد سالانه بیش از ۳۰۰۰ مرتبه بروزرسانی (طبق آخرین آمار سایت MOZ روزانه تقریبا ۹ آپدیت در الگوریتمهای در سال ۲۰۱۸ اتفاق افتاده است!) میشود. و همین نشان میدهد که سایتها باید نسبت به گذشته متفاوت تر باشند تا بتوانند در دل گوگل جایی برای خود داشته باشند( بتوانند رتبههای اول، صفحه اول نتایج جستجو را کسب کنند).
اگر دقت کنید سایتهای امروزی امکانات بسیار زیادی دارند مثلا خیلی از سایتها برای اینکه به مخاطبان خود امکانات بیشتری ارائه دهند از اپلیکیشنها استفاده میکنند یا از فریمورکهایی که گوگل بهتر آنها را درک میکند مانند React، انگولار و زبانهای دیگر استفاده میکنند. که تمام این اتفاقات نیاز دارد تا شما سئو را جدیتر بگیرید وبعد از این همه توضیح کاملا شفاف است که، چرا سئو از اهمیت بالایی برخوردار است.
بهترین روش بهینه سازی (S.E.O) چیست؟
یک جمله بسیار معروف در دنیای دیجیتال مارکتینگ و سئو وجود دارد که “محتوا پادشاه است” و تمام سئوکاران به این موضوع واقف هستند که محتوا یکی از مهمترین فاکتورهای دنیای سئو است و تاثیر بسیار زیادی در رتبه سایت شما در موتور جستجوی گوگل دارد.
البته هنوز گوگل از نظر من به تکامل کامل نرسیده و هنوز در بعضی موارد دیده میشود سایتی با وجود فقدان محتوای قدرتمند و مناسب و با استفاده از قدرت لینک سازی (بک لینک) در رتبههای اول قرار دارد!!! قریب به ۱ سال است که اگر به بروزرسانیهای گوگل دقت کنیم میتوانیم بفهمیم که گوگل هم در تلاش است تا به نقطهای برسد که محتوا بیشترین تاثیر را در رتبهبندی سایتها در موتور جستجو داشته باشد، ولی من اعتقاد دارم که از الان باید برای آینده اماده شد و استراتژی مشخصی با توجه به این چشم انداز تدبیر دید و بک لینکها را هوشمندانهتر مورد استفاده قرار داد و سعی کرد تا با تولید محتوای ارزشمند و کاربردی آینده را از ان خود کرد و بی تردید اگر محتوای مناسبی در آینده نداشته باشیم بی شک ضربه خواهیم خورد. پس محتوا را به شدت جدی بگیرید.
اگر به بروزرسانی های اخیر مانند تاثیر NLP در تولید محتوا دقت کنیم متوجه میشویم که گوگل سعی دارد تا از تمام تکنولوژیها و حتی هوش مصنوعی در فهم و درک محتوا استفاده کند و همین موضوع نوید این را میدهد که گوگل هم به دنبال این است که محتوا حرف اول و اخر را بزند البته فراموش نکنیم اقدامات فنی بسیار زیادی وجود دارد که موجب میشود شما از دیدگاه گوگل در رتبههای بالا قرار بگیرید. به طور مثال سرعت سایت و جذابیتهای ظاهری، تجربه کاربری و اقدامات بسیار زیاد دیگر ولی محتوا یکی از اساسی ترین فاکتورها است و در آینده تاثیر بیشتری هم خواهد داشت.
ولی نکته اینجاست که علاوه بر محتوا باید فاکتورهای دیگری نیز مد نظر گرفته شود و تمام تمرکز مختص محتوا نشود. بطور مثال باید المانهایی را مد نظر داشت که عبارتند از :
- افزایش و بهینه سازی سرعت سایت که امروزه یکی از فاکتورهای بسیار مهم و تاثیرگذار است.
- حل مشکلات و خطاهای فنی سایت که توسط سرچ کنسول گوگل میتوانید از این مشکلات با خبر شوید.
- استفاده از ابزارهای مختلف به خصوص ابزار شبکه اجتماعی، تجربه کاربری اصولی و استاندارد، استفاده از آنالیتیک و ابزارهای دیگر برای تحلیل دادهها
- استفاده از میزبان معتبر و پر سرعت. ( شما میتوانید با مشورت گرفتن از متخصصین باشگاه دیجیتال مارکتینگ ایران، شرکتهای معتبر میزبانی سایت را پیدا کنید.)
- محتوای سایت را به گونهای طراحی و پیاده سازی کنیم که درک آن برای رباتهای موتور جستجو ساده باشد یعنی در اصل استانداردهای رباتهای موتور جستجو را در اولویت قرار دهیم.
- و نکات بسیار زیاد دیگر که در ادامه این آموزش مقدماتی سئو با شما در میان خواهیم گذاشت.
چرا قصد کاربر مهم است؟
یکی از نکاتی که شاید از همه فاکتورها مهمتر است توجه به قصد کاربر در هنگام جستجو است و باید به شدت آن را جدی گرفت زیرا که ما اگر به دنبال این هستم تا در کلمه کلیدی مشخصی بتوانیم در موتور جستجوگر در بین لینکهای اول قرار بگیریم در ابتدا باید بدانیم که قصد کاربر در هنگام جستجوی آن کلمه کلیدی چیست؟
باید قصد کاربر در تولید محتوا و آغاز فرآیند بهینه سازی بسیار جدی گرفته شود و آن را جزو اولویتها قرار دهیم زیرا همانطور که میدانید برای گوگل راحتی کاربران و اینکه کاربر آن چه را که بدنبال آن میگردد را پیدا کند بسیار مهم است و این موضوع نشان میدهد که قصد کاربر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و متاسفانه بسیاری از سئوکاران فقط از ابزارهای رایگان سئو استفاده میکنند تا بتوانند کلمه کلیدی مناسب را پیدا کنند غافل از اینکه باید در این انتخاب قصد کاربر را نیز باید در نظر بگیرند. و همانطور که بارها اشاره کردیم دنیای سئو و جستجو هر دو تکامل یافتهاند و هر روز این تکامل بیشتر از روز گذشته هم شکل میگیرد و این نشان دهنده این است که با حضور روز افزون کسب و کارها در دنیای اینترنت و رقابت سنگین برای بدست آوردن رتبه در کلمات کلیدی، چقدر سئو حائز اهمیت است زیرا آینده کسب و کارها متکی به اینترنت است و گردش مالی بسیار زیادی را برای دنیای سئو به ارمغن خواهد اورد و سئو نقش بسیار کلیدی در آینده کسب و کار دارد.
فکر کنم با همه استدلالهای فوق توانسته باشیم اهمیت سئو در آینده را متوجه شویم.
ما در این مقاله اهمیت سئو که از سری مقالات آموزش مقدماتی سئو است سعی کردیم تا اهمیت سئو و اهمیت جستجو در دنیای وب را به شما آموزش دهیم و از طرفی شما را با دروازه دنیای سئو یا همان بهینه سازی موتورهای جستجو آشنا کنیم و امیدواریم از مطالعه این مقاله هم استفاده و هم لذت کافی را برده باشید و بی صبرانه منتظر نظرات و تجربیات شما هستمی تا با ما و دیگر علاقهمندان به اشتراک بگذارید.
منابع : آکادمی راه دی ام | آموزش مقدماتی سئو سایت Searchenginejournal
۸ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام این مقالات سریالی هستن ؟
سلام آقای عینلی سپاس از حسن توجه شما
بله این دوره مقدماتی سئو SEJ 12 قسمت هستش که به صورت سریالی در حال انتشار است.
با آرزوی موفقیت برای شما دوست عزیز
خیلی جالب بود که مثل آموزش های دیگه سئو اولش از تعریف سئو شروع نشده بود و از مارکتینگ صحبت شده بود، دلیل خاصی داشته این کار؟
سپاس از حسن توجه شما آقای رحمانی
در واقع اگر بخواهیم بسیار اصولی و مقدماتی به موضوع سو نگاه کنیم باید در نظر بگیریم که سئو زیر مجموعهای از دیجیتال مارکتینگ است و دیجیتال مارکتینگ هم زیر مجموعهای از دنیای بزرگ مارکتینگ یا بازاریابی و این دوره آموزشی سئو SEJ بر اساس آموزشهای سایت SEJ و تجربیات اینجانب و تیم آکادمی راه دی ام تالیف شدهاند و بی شک برای ورود به دنیای سئو در ابتدا باید درکی هر چند کوتاه از دنیای مارکتینگ که یکی از مثالهای ان دانستن Customer Journey است داشته باشید. و اگر دقت کنید متاسفانه در اکوسیستم سئو ایران سایتهای زیادی نیستند که اصولی عمل میکنند و متاسفانه خیلی از افراد هنوز سئو را خریدن بک لینک میدانند و این باور کاملا اشتباه است و این فضا کاملا مسموم و شک نکنید با توجه به سرعت زیاد آپدیتهای گوگل و برطرف شدن باگهای رتبه بندی سایت ها به زودی افرادی که فقط بر روی بک لینک تمرکز کردهاند با افت بسیار شدیدی مواجه خواهند شد ولی افرادی که هر دو وجه را جدی گرفتهاند جان سالم از این میدان به در خواهند برد و اساس سئو دانستن مارکتینگ است و به همین دلیل در این دوره در ابتدا مفاهیمی بسیار ساده با لحن روان بیان شده تا دانشجوی این دوره به صورت کاملا اصولی با این دنیا آشنا شود.
با آرزوی موفقیت برای شما
سلام. خیلی مقاله خوبی بود. میشه لطفا راجع به تصحیح خطاهای فنی سایت هم مطلب بذاری؟ ممنون
سلام اقای رضا ساداتی عزیز
سپاس از لطف شما
بله حتما به تحریریه آکادمی راه دی ام این موضوع رو انتقال میدم تا حتما مطلبی کامل و جامع در این باره تالیف و منتشر کنند.
با آرزوی موفقیت برای شما
خدا قوت خیلی مقاله خوبی بود مدتی هست که این سایت دیگه مثل گذشته محتوای جدید منتشر نمیکنه دیگه فعالیت نمی کنید؟
سلام خانم سارا وقت بخیر، بله مجموعه راهِ دی اِم دیگر مثل قدیم تولید محتوای متنی نداره چرا که تمرکز بیشترش رو بر روی وب سایت باشگاه دیجیتال مارکتینگ ایران گذاشته و به زودی محتوا های راهِ دی اِم هم بروزرسانی خواهد شد.